PIGWOWIEC
Pigwowiec japoński (cheanomeles japonica) jest gatunkiem pochodzącym z Japonii, który do Europy został sprowadzony jako roślina ozdobna. Szybko odkryto jego lecznicze i smakowe właściwości i zaczęto wykorzystywać w kuchni. Kwitnie w kwietniu tworząc pomarańczowe i pomarańczowo – czerwone dywany zwiastujące pełne rozpoczęcie wiosny. Owoce pojawiają się w sierpniu, żółte, kuliste, przypominające małe jabłuszka. Owoce pigwowca cechują się dużą zawartością witaminy C oraz kwasów organicznych.
Owoce pigwowca japońskiego zawierają 20 związków fenolowych, są bogate w składniki mineralne do których zalicza się żelazo, magnez, sód, miedz, cynk i fosfor. Pigwowiec cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi, przeciwskurczowymi, antyoksydacyjnymi, immunoregulującymi, przeciwbakteryjnymi. Owoce działają ochronnie na wątrobę i stosowane są w leczeniu choroby Parkinsona. Wzmacnia i podnosi odporność organizmu, wspiera przy leczeniu stanów zapalnych gardła. Reguluje poziom cukru we krwi, hamuje rozwój cukrzycy i obniża ciśnienie. Działa ochronnie na wątrobę i obniża cholesterol a także wspiera pracę serca. Zmniejsza kaloryczności posiłków, wchłanianie cukrów oraz poprawia metabolizm. Dodatkowo pigwowiec doskonale oczyszcza organizm. Nie bez powodu nasi przodkowie zajadali się, na co dzień owocami pigwowca, traktując je jako zwyczajny składnik smakowy i zdrowy do herbaty. Owoce pigwowca używane są w przemyśle spożywczym do produkcji dżemów, konfitur, marmolad, galaretek, soków, syropów, nalewek i win. W naszej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie – niezwykle aromatyczny syrop z dodatkiem świeżego korzenia imbiru, który działa rozgrzewająco, sok wyciśnięty z samych owoców bez dodatku cukru lub lekko kwaśnawą konfiturę doskonałą zarówno do domowych wypieków jak i twarogu.


