Należy do rodziny astrowatych, w Polsce bardzo często mylony jest z mleczem pospolitym. Nazwa wywodzi się od średniowiecznego zwrotu caput monachi – głowa mnicha – dmuchawiec, z owocami który powstaje po przekwitnięciu. Występuje w całej Europie, zwiastun wiosny – swymi żółtymi kwiatami zdobi łąki, parki i pastwiska. W medycynie ludowej znany już w starożytności, kwiaty, łodygi, liście i korzenie były wykorzystywanie w leczeniu różnych chorób. W mniszku lekarskim znajdziemy związki triterpenowe, kwasy fenolowe, flawonoidy, witaminy A, B, C, magnez, krzem, potas.
Jest wieloletnim krzewem, jednym z gatunku jeżyn, zwana malką lub maliniakiem, należy do rodziny różowatych. Występuje jako dziki gatunek w lasach oraz roślina uprawna w ogrodach i na plantacjach. Ciemnoczerwone owoce pojawiają się od czerwca do października. Wartości prozdrowotne znajdziemy w owocach znane były od starożytności głownie ze względu na właściwości napotne. Z kolei liście malin stosowano jako środek na choroby skórne i przy ukąszeniach. Medycyna ludowa odkryła, że malina pomaga przy problemach z jamą ustną i gardłem a także w szkorbucie. W malinach znajdziemy kwasy organiczne związki polifenolowe, luteinę, beta-karoten, antocyjany, garbniki, potas, wapń, magnez i witaminy C, A, E, K.
Ribes nigrum - multiowoc w którym znajdziemy witaminy, minerały i wiele związków chemicznych które wspierają nasze zdrowie. Uprawiana jest w Azji, Europie, Ameryce Północnej. Zarówno owoce jak i liście porzeczki wykazują właściwości prozdrowotne. Porzeczka bogata jest w witaminę C, B, E, PP, błonnik pokarmowy, flawonoidy, karotenoidy, antocyjany, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk.